24 marraskuuta 2015

Ohje nukketalon korituoliin

Lupasin Facebookin nukkekotiryhmässä, että laitan blogiin työvaihekuvia ja ohjeita kun teen seuraavan korituolin. Tässäpä näitä tulee.

Tarvikkeet

- 3mm vahvuista puuta. Itse käytän Amerikanlehmusta (basswood), mutta muukin puu tai konepahvi käy. Jos käytät balsaa, varo ettei puu pääse murtumaan poratessa tai punoessa.
- 1mm paksuista tekstiilipäällysteistä metallilankaa. Omani olen tilannut USAsta www.firemountaingems.com. Jos joku tietää mistä tätä saisi Suomesta, niin vinkatkaa ihmeessä.
- 1mm paksuista kalalankaa tai vahattua puuvillalankaa.
- Erikeperiä tai vastaavaa liimaa
- petsiä tai maalia (tämän ohjeen tuoli on petsattu)

HUOM. Myös ohutta paperinarua voi käyttää korihuonekalujen tekoon.


Sahaa puusta tuolin istuin. Poraa reunoihin ja taustaa läpimenevät reiät noin 3mm - 4mm välein. Olen käyttänyt 1mm poranterää, koska lanka tuon vahvuinen. Poraa istuimen alapuolelle reiät myös etureunaan, mutta ei läpi asti. Jos maalaat istuimen, niin tee ensin maalaaminen ja sitten poraaminen ettei reiät mene umpeen. HUOM! Reikiä on yhteensä oltava pariton määrä tai alaosan punonta ei onnistu!Katkaise tekstiilipäällysteisestä metallilangasta noin 7.5cm pätkiä (riippuu kuinka korkean selkänojan haluat). Pujota pätkät läpiporatuihin reikiin. Jätä jalkojen reiät tyhjiksi. Katkaise noin 2.5cm pätkiä etureunan alapuolen puolittain porattuja reikiä varten. Liimaa nämä lyhyet pätkät reikiin. Tuolin jaloista täytyy tulla hieman tukevammat, joten jalkoja varten olen taitellut metallilangan kolmin kerroin. 1:12 korituolin jalka saisi olla noin 3 - 3,5cm. Pujota jalatkin paikoilleen.


Käännä tuoli ylösalaisin ja tuputa cocktailtikulla pieni tippa liimaa jokaisen langan juureen pitämään sitä paikalla.


Liimaa punontalangan pää kahden ensimmäisen "loimilangan" väliin ja ala sitten punoa tuolia vuoroin yli, vuoron ali.


Selkänojasta voi punoa kiinteän tai jättää osan punomatta. Tässä tuolissa olen punonut muutaman kerroksen. Sitten olen punonut molemmista reunoista kolmen loimen ympäri useita kerroksia, mutta jättänyt suurimman osan loimia punomatta. Sen sijaan olen taivuttanut loimilangat ristiin ja jatkanut sitten ylempänä punomista normaalisti.


Muutaman normaalin kerroksen jälkeen olen toistanut saman kuin edellisessä kohdassa.


Kun selkänoja on halutun korkuinen, viimeistellään reuna letitetyllä langalla. Tätä varten siis tehdään ihan normaali kolmen langan letti. Aloita letin liimaus alhaalta käsinojasta.


Kun on yläreunan vuoro, katkaise osa loimilangoista ja levitä liimaa. Tee vain pätkä kerrallaan ja varo ettei tuoli ala purkaantua reunasta. Liimaa lettiä koko selkänojan mitalta.


Kun selkänoja on valmis, punotaan alaosa aivan samalla tavalla.


Kun alaosa on muutoin punottu, levitä liimaa yksitellen kuhunkin jalkaan ja kieputa lankaa tiukasti ympäri alas asti.


Lopuksi myös alaosa viimeistellään letillä. Koska tässä tuolimallissa letti ei osu kaikkiin loimilankojen päihin, olen tuputtanut niihin varovasti liimaan purkautumisen estämiseksi.


Valmis tuoli.

2 kommenttia:

Stiina kirjoitti...

Tykkään!

Paivinblogi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Tätä pitää joskus kokeilla.